Rauli Somerjoen ja Arja Tiaisen sanoittamassa -laulussa kuvataan herkällä tavalla guernseyläisen pankkiirin ja ylenpalttisen rahamääränsä kanssa tuskailevan suomalaismiljonäärin kohtaaminen veroparatiisissa.
Alkusäkeiden jälkeen suositussa kappaleessa eksytään asiasta. Laulussa ollaan ilman kuteita niin paljaasti ja avoimesti, että sellainen ei käy, kun piilotetaan rahoja.
Postilaitoksesta konttoreita karsimalla Itellaksi kasvaneella valtionyritykselläkin on veroparatiisiyhtiö Neitsytsaarilla. Itellan putkahtaminen esiin veroparatiisikeskustelussa ei ihmetytä, sillä paratiisivaltiot ovat postimerkin kokoisia.
Baddingin säveltämän Paratiisin levytyksestä on tänä vuonna kulunut 40 vuotta. Somerjoki muokkasi Tiaisen tekstiä musiikkiin sopivaksi muuttamalla muun muassa riviä, jossa vaahtoavaa merta verrataan olueen. Tiainen kirjoitti alunperin, että meri vaahtosi kuin Lahden A.
Somerjoen versio istuu tahteihin paremmin, mutta kyllä olutmerkin mainitseminen olisi muutenkin tahditonta. Kyseessähän on laulu, ei urheilutapahtuma.
Mökkirantoja tai tiukan pankkisalaisuuden ja löysän verotuksen maita voidaan kutsua paratiiseiksi. Kirjallisuuden tutuin paratiisi on se, josta puhutaan Raamatussa.
Ensimmäiset ihmiset Aadam ja Eeva viljelivät maata paratiisissa. Heille kävi niin kuin Suomessakin on käynyt: pientilalta tuli lähtö.
Toisaalta Paratiisi-laulussakin on vain kaksi ihmistä, ja henki on, että kolmannelle ei edes kerrota, mitä tapahtuu, kun vaivutaan meren kiihkeään rytmiin.
Myös toiminta veroparatiiseissa on kahden ja kauppa. Kun epäillään rahanpesua tai veronkiertoa, kolmatta pyörää ei kaivata, sillä se on poliisi.
Vastikään julkisuuteen vuodettiin 2,5 miljoonaa salaista asiakirjaa, joista löytyi tietoja suomalaistenkin yritysten veroparatiisikytköksistä.
Tähän mennessä saatujen tietojen mukaan suomalaisilla on kyllä veroparatiisiyhtiöitä, mutta ne eivät käytä niitä mihinkään.
Joopa joo. Totuus löytyy iskelmästä. Asioista, joista ei voi puhua, pitää laulaa:
Näistä aikuiset puhuu kuiskuttain...
Pakina julkaistu Salon Seudun Sanomissa 14.4.2013
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti