9.6.2019

Edistetään kehittämistä

Pakina julkaistu Salon Seudun Sanomissa 9.6.2019

Kaipaatko vaihtoehtoista kesälukemista, jotain muuta kuin kovaksi keitettyä jännitystä pehmeissä kansissa? Juuri sinulle on koottu uusi hallinnon sanakirja. Saatavana myös audiomuodossa, sillä hallinto kuuluu heillekin, jotka haluavat siirtyä kuvakirjoista suoraan äänikirjoihin opettelematta välillä lukemaan.
Sanakirja on saanut innoituksensa pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallitusohjelmasta, jossa luvataan kiinnittää erityistä huomiota viranomaiskieleen.
Avoimella menettelyllä, rajoitetulla menettelyllä, puitejärjestelyllä, neuvottelumenettelyllä, kilpailullisella neuvottelumenettelyllä tai suorahankinnalla tapahtuvien teokseen kohdistuvien hankintojen lisäämistarkoituksessa ohessa seuraa valikoituja esimerkkejä kyseessä olevan teoksen sisällöstä.

HALLINTO. Esimerkiksi: hallinnossa on tapahtunut virhe, hallintoon pitää tehdä muutoksia. Käytetään yhteyksissä, joissa syyllinen on tiedossa, mutta häntä ei haluta nimetä.
JOHTO. Kts. hallinto.
MONIAMMATILLINEN. Erimielinen.
PROSESSI. Ikuinen.
PROJEKTI. Prosessin esiaste.
TILAPÄINEN. Pysyvä.

KEHITTÄMINEN. Pitäisi aloittaa uudelleen alusta, mutta se on liian työlästä.
EDISTÄMINEN. Vältetään näkyvää jarruttamista. Esimerkiksi: edistetään projektilla prosessin kehittämistä.
SOPEUTTAMINEN. Nostetaan veroja ja maksuja, vähennetään palveluita.
TARKISTAMINEN. Useimmiten taksojen tarkistaminen. Tarkoittaa hintojen korotusta.

HAASTAVA. Asiayhteydestä riippuen vaikea, erittäin vaikea tai mahdoton – joka tapauksessa jotain, johon kukaan ei vapaaehtoisesti tartu.
TOIMINTAYMPÄRISTÖ. Paikka, alue tai tilanne, joka estää sekä toiminnan että toiminnan kehittämisen. Kts. kehittäminen.

SELVITYS. Hankitaan sopivaa tietoa, joka tukee tehtyä päätöstä.
LISÄSELVITYS. Hankitaan sopivaa tietoa tehdyn päätöksen kumoamiseksi.
KUULEMINEN. Tilaisuus, jossa kansalaiset voivat keskustella asioista, joihin eivät voi enää vaikuttaa. Kahvia ja pullaa.
VAIHTOEHTO. Vaihtoehtoja etsitään, mutta niitä ei löydetä, joten sanaa käytetään vain, kun vaihtoehtoja ei ole. ”Tämä on ainoa vaihtoehto.”
TILAJÄRJESTELY. Esimerkiksi koulun, päiväkodin tai terveysaseman sulkeminen.

ILMIÖ. Ilmiö lisää tuskaa. Kaikki liittyy kaikkeen, mikä tekee päätösten vaikutusten arvioinnin mahdottomaksi. Käytössä koulujen opetussuunnitelmissa yhdyssanassa ”ilmiöoppiminen” sekä Antti Rinteen hallitusohjelman teossa.
”Hankitaan sopivaa tietoa tehdyn päätöksen kumoamiseksi.”

Ei kommentteja: