Pakina julkaistu Salon Seudun Sanomissa 13.1.2019.
Salo ja Somero sulattelevat pohjavesikiistan jäädyttämiä välejä ja suunnittelevat yhteistä yhtiötä, joka pumppaisi vettä Someron harjualueilta.
Somero on kuuluisa tanssilavoistaan, joten on aivan luonnollista, että janoinen Salo on kysynyt: saanko luvan. Tansseissa ei tarvitse odottaa päätöstä korkeimmasta hallinto-oikeudesta.
Viivytään vielä hetki tanssilavalla.
Joku Ulkopaikkakuntalainen Bändi aloittaa tutun tangon. Niin kuin aina, nytkin haku aiheuttaa hetkeksi hämmennystä, mutta kohta jo parit liukuvat pitkin lattiaa.
Ennen kuin tahdin ensimmäinen kappale päättyy, kuuluu sieltä täältä kysymys: mikä siellä pullottaa?
Muualla maassa vastauksia voi olla monenlaisia, mutta täällä vain yksi. Uusi vesiyhtiö siellä pullottaa juomavettä.
Epävirallisesti ja -luotettavasti Kankkulan kaivosta pesuveden mukana viime tipassa pelastetun salaisen sopimuksen mukaan naapurukset eivät välttämättä pumppaa vettä kummankaan kaupungin vesijohtoverkkoon, vaan alkavat myydä sitä pulloissa.
Ja jos eivät ala, niin pitäisi alkaa, sillä niin saadaan pumpattua hintaan ilmaa.
Pullovesi on vesijohtovettä parempi tuote, sillä sitä ostavat valittamatta nekin, joiden mielestä kraanavesi on kallista.
Pullovedessä on myös ongelmansa. Suurin niistä on pullo.
Muovipullot ja muut muoviroskat täyttävät maailman meret, missä ne jauhautuvat pieniksi hiukkasiksi ja kulkeutuvat lopulta eläinten ja ihmisten elimistöön.
Samaan lopputulokseen päästäisiin syömällä muoviin pakatut leivät pusseineen.
Onneksi Saloon valmistuu parin vuoden päästä voimalaitos, jossa muovista pääsee eroon polttamalla.
Lounavoima rakentaa Korvenmäkeen sekalaista yhdyskuntajätettä hyödyntävän voimalan, joka tekee roskasta sähköä. Rakentaminen maksaa 112 miljoonaa euroa.
Suuren hankkeen on ajateltu tuovan töitä salolaisille.
Arinakattilan ja sähkön tuotannossa tarvittavan turbiinin toimittaa muurlalainen Paavon Pannu & Propelli, savukaasunpuhdistusjärjestelmä ostetaan Finbyn Filtteriltä ja jätettä polttoon syöttävät kahmarit tekee Kuusjoen Konekoura. Pihatöistä huolehtii Joku Paikallinen Firma.
Näiden urakoiden arvo on noin 110 miljoonaa euroa. EU:n kilpailulainsäädännön mukaisesti lopuilla kahdella miljoonalla eurolla ostetaan Saksasta ruuveja ja muttereita.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti