Pakina julkaistu Salon Seudun Sanomissa 3.4.2016
Toisaalta puhumme arjen sankareista ja Sauli Niinistön ja Barrack Obaman tapaamisesta, toisaalta haluamme jotain suurempaa. Sen osoittaa Lepakkomiehen ja Teräsmiehen kohtaamisen dokumentoineen elokuvan suosio.
Tarvitsemme supersankareita.
Ja keitä meillä onkaan?
Lepakkomies. Kartanoonsa sulkeutunut miljonääri, joka yön pimeydessä pukeutuu vartaloa myötäilevään nahka-asuun ja kaahaa kaupunkiin.
Siellä virkavalta on voimaton rikollisten edessä, ja vain itsensä muiden yläpuolelle korottanut yli-ihminen voi pelastaa järjestäytyneen yhteiskunnan, jossa kaiken järjen mukaan ei ole tilaa itsensä muiden yläpuolelle korottaneelle yli-ihmiselle.
Onko se lintu? Onko se lentokone? Ei, se on Teräsmies, hyväntahtoisten maalaisliittolaisten adoptoima poika, jolla on supervoimat. Luotia nopeampi ja höyryveturia vahvempi. Näkee seinien läpi, ja ryhtyy siksi aikuisena toimittajaksi.
Naiset ovat Venuksesta, miehet Marsista, mutta Teräsmies tulee Kryptonista.
Hämähäkkimies. Herkkä nuorukainen, joka pelästyessään hyppii seinille. Poikkeava käytös ei johdu syödyistä seitikeistä vaan radioaktiivisen hämähäkin puremasta. Myy paparazzi-kuvia suureen päivälehteen. Puolustaa painovapautta, mutta uhmaa painovoimaa.
Esiintyi ensimmäisen kerran julkisuudessa Timo Soinin syntymävuonna.
Hulk. Nerokas tiedemies ja lihaskimppu. Kovaa valuuttaa sekä Suomen Bachelorissa että eduskuntavaaleissa.
Soinin ja Hämähäkkimiehen ikätoveri on muuttanut väriään vuosien mittaan. On nykyään vihreä.
Ihmeneloset. Tyypillinen kokoonpano työpaikalla: yksi venyy mihin vain, yksi tulistuu helposti, yksi on aina kärttyisä, ja neljäntenä tiimissä on näkymätön nainen.
Ihmemies ei kuulu Ihmenelosiin. Hän on yksinyrittäjä, jolla ei ole yliluonnollisia voimia, mutta joka rakentaa polkupyöränrungosta, kilpailukykysopimuksesta ja irtisanomisilmoituksesta kasvuyrityksen.
Rendel. Ensi-iltaan tänä vuonna luvatun suomalaisen elokuvan sankari operoi ennakkotietojen mukaan maassa, jossa korruptio ja ahneus ovat valloillaan ja jossa synti on elämäntapa. Näin lyövät kättä amerikkalaisen populäärikulttuurin mustimmat fantasiat ja suositun suomalaisen joululaulun kuvaus ihmiselämästä: synkkä ja ikävä.
Virkamies. Pysäyttää Teräsmiehenkin. ”Olen ulkoavaruudesta ja tulin purkamaan normeja” ei kelpaa selitykseksi, kun Virkamies kysyy siviililentolupakirjaa.
Lautamies. Salolainen supersankari. Toimii sosiaalisessa mediassa. Syntyi oman kertomansa mukaan oikeusmurhan ja farssin seurauksena.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti