8.2.2015

Pokka pitää

Ylioppilaskirjoitusten tekstitaidon koe.

Analysoi lause: Politiikka on rikki.

Kokoomus käyttää kyseessä olevaa väitettä tämän kevään eduskuntavaalien kampanjoinnissa. Substantiivin, verbin ja adverbin sisältämä lause on lyhyydestään huolimatta monitulkintainen, ja sen konnotaatiot ja assosiaatiot haarautuvat moniaalle.

Ensinnäkin mieleen nousee kuva sekatavarakaupan kodintarvikeosastolla sirpaleiden keskellä seisovasta Alexander Stubbista. Kaupan täti tulee ja toruu pääministeriä. Mitä sanoo Stubb?

– Se oli jo rikki, kun minä tulin.

Rikki tarkoittaa, että jokin on särkynyt. Slangimaisesti rikin synonyyminä käytetään särkyneestä johdettua sanaa särki.

Voidaan siis sanoa, että politiikka on särki.

Särki on myös kala, ja edellä mainittu ilmaisu vie ajatukset pitkälle venähtäneisiin kosteisiin illanviettoihin, joihin osallistujat tunnistaa aamulla punasilmäisyydestä.

Nykyaikaisen poliitikon habituksesta tällaisia merkkejä ei hevin löydy.

Kalaa käytettiin poliittisessa viestinnässä eduskuntavaaleissa vuonna 1991. Kokoomuslainen pääministeri Harri Holkeri suositteli lama-aikana ruokakalaksi silakkaa, sillä siihen köyhälläkin on varaa.

Silloinkin oppositiossa ollut keskusta tarttui syöttiin ja teetti mainoksen, jossa ihmisen sanottiin tarvitsevan perusturvaksi muutakin kuin pääministerin ruokavinkkejä.

Myös vuoden 2007 eduskuntavaaleissa puhuttiin ruuasta – tai meinattiin puhua. Miljoonajäseninen SAK teetti videon, jossa Oiva Lohtanderin esittämä ökykapitalisti mässäili kukkuraisen pöydän ääressä ja luetteli, mitä kaikkea hän tekisi, jos saisi päättää. Sketsin lopussa hahmo huomaa, että hänhän juuri saakin päättää, sillä eiväthän ne työläiset edes äänestä.


Mainosta ei esitetty. Pilkataan mieluummin vaikka etnisiä vähemmistöjä, uskovaisia tai puhevikoja.

Rikki-sanalla on muitakin kansanomaisia synonyymejä kuin särki.

Esko Aho tunnettiin ainakin pääministerivuosinaan innokkaana avopokerin pelaajana. Sanomattakin on selvää, millaisella lauseella keskusta olisi tuolloin analysoinut yhteiskunnallisen päätöksenteon tilaa.

Politiikka on sökö.

Pakina on julkaistu Salon Seudun Sanomissa 9.2.2015

Ei kommentteja: