Ihan aikuisten oikeesti.
Tätä lapsetkin tarkoittavat sanoessaan, että kellään muulla ei ole noin tyhmiä vanhempia. He tarkoittavat, että olette toiseksi parhaita.
Kansainvälisessä aikuistutkimuksessa mitattiin lukutaitoa, numerotaitoa ja tietotekniikan soveltavaa ongelmanratkaisutaitoa. Suomalaiset pärjäsivät kaikissa lajeissa hyvin – viimeksi mainitussakin, vaikka kukaan ei ymmärtänyt, mitä se tarkoittaa.
Vain japanilaiset lukevat japania paremmin kuin suomalaiset, mikä on jo melkoinen suoritus, sillä japanin kielessä on kymmeniä tuhansia kirjainmerkkejä.
Meillä aakkosia on 29, jos pakko-å ja vielä vieraampi täysi-q lasketaan mukaan.
*
Japanilaiset ovat numerotaidoissakin suomalaisia parempia – mutta jälleen kerran: vain japanilaiset.
Oikeastaan suomalaisten täytyy ymmärtää numeroita japanilaisia paremmin. On osattava laskea kahteen, jotta oma sijoitus löytyy.
Toisaalta japanilaisten numerotaitokaan ei yllätä. Onhan heitä 130 miljoonaa eli aika paljon.
Kun merkittävimmät vientituotteet ovat nelipyöräiset autot, 17-tavuiset runot ja 81-ruutuiset sudokut, on selvää, että numeropää kehittyy.
Pinta-alaltaan Suomi on hiukan Japania pienempi. Japanin asukastiheydellä Suomessa olisi sata miljoonaa ihmistä. Jos salolaiset asuisivat yhtä lähellä toisiaan kuin japanilaiset, kaupungissa olisi saman verran asukkaita kuin Helsingissä.
Helsinkiin ei silloin enää riittäisikään vakituisia asukkaita, vaan Senaatintorilla tungeksisi kamerat kaulassa ja taulutelevisiot kainalossa japanilaisia ja salolaisia turisteja.
*
Tietotekniikkaa soveltavassa ongelmanratkaisutaidossa suomalaiset aikuiset hävisivät ruotsalaisille. Äidinkieli ei voi olla tässä ratkaiseva tekijä, sillä tietotekniikan kieliä ovat englanti ja huono englanti.
Kun perehdyin OECD:n aikuistutkimukseen, sain sähköpostiviestin IT Servicen System Administratorilta. Hän kirjoitti, että minun tulee ottaa ongelmia lähettäminen ja vastaanottaa viestejä ennen kuin olen uudelleen Vahvista.
Mitä tuohon vastaisi maailman toiseksi paras lukeva aikuinen? Mitä muuta kuin että kyllä ymmärrys ei.
Pakina julkaistu Salon Seudun Sanomissa 13.10.2013
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti