26.11.2012

"S-puolue" ja "Siwa-puolue" aktiivisina?

Ylen uutiset oli selvittänyt tänään, millaisia linkkejä S-ryhmällä ja Tradekalla on eduskuntaan. http://yle.fi/uutiset/s-puolue_ja_siwa-puolue_aktiivisina_arkadianmaella/6387869#
Kiinnostava ja tärkeä aihe. Mutta minkälainen juttu! Tällainen uutistyö ei ole tavatonta, valitettavasti. Juttu rakentuu arvailujen ja  ennakko-oletusten varaan, ja uutinen on tehty, vaikka selvyyttä ei saatu oikein mistään muusta kuin siitä, kuinka monta kansanedustaja istuu S-ryhmän tai Tradekan luottamuselimissä.
Tiedot ja näkemykset, joita kansanedustaja tai muu poliittinen päättäjä saa muita luottamustehtäviä hoitaessaan, vaikuttaa varmasti hänen politiikkaansa. Mutta miten? Jotain tässä jutussa vihjataan, mutta vastaus jää saamatta.
Miksi tämä nyt näin kovasti minua iisuttaa? Siksi, että tällä tavalla tehdyt jutut, joissa yritetään olla kriittisiä, mutta ei sitten ollakaan, kääntyvät itseään ja journalismia vastaan. Sisällöllään ne eivät yllä juuri keskustelupalstojen tason yläpuolelle, vaikka muoto onkin kohdallaan.


"S-puolue" ja "Siwa-puolue" aktiivisina Arkadianmäellä 

Kaupalla hyvät vaikutuskanavat päätöksenteon ytimeen eli eduskuntaan. 

(Otsikossa pitää pelkistää ja kärjistää, mutta vastinetta pitäisi löytyä teskstistä. Siinä ei ilmene minkäänlaista S- ja Siwa-puolueiden aktiivisuutta.)



Kaupalla on yllättävän hyvät (kenen mielestä yllättävät) kanavat eduskunnan suuntaan. Yle Uutisten selvityksen mukaan 35 kansanedustajaa istuu luottamustoimensa ohella joko S-ryhmän alueosuuskauppojen tai Siwa-liikkeiden taustalta löytyvän Tradekan päätöselimissä: hallintoneuvostoissa, hallituksissa tai edustajistoissa. (Siis 200:sta kansanedustajasta 35 on jommankumman osuusliikkeen hallinnossa jossain päin Suomea. Nämäkö ovat yllättävän hyvät kanavat?)

Tradekalla ei ole enemmistöä Siwat omistavassa Suomen Lähikauppa oy:ssä. Osuuskunta Tradeka omistaa Suomen Lähikaupasta 16,1 prosenttia. (Että tämmöinen "Siwa-puolue".)
Selvityksen mukaan 23 kansanedustajaa on jäsenenä osuuskaupan eri päätöselimissä ympäri Suomea. Nimekkäimpiä heistä ovat ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) ja kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki (vas.). Molemmat kuuluvat HOK-Elannon edustajistoon.

Tradeka näkyy eduskunnassa osuuskauppaa heikommin, 12 kansanedustajan voimalla. Järeimpiä tradekalaisia ovat demarien ryhmäpuheenjohtaja Jouni Backman ja puhemies Eero Heinäluoma.
Puolueittain osuuskaupan luottamuspaikat jakautuvat laajalle ja yllättävän tasaisesti. Kokoomuksella on kuusi kansanedustajaa luottamuspaikoilla. Keskustalla, SDP:llä ja perussuomalaisilla on viisi, vasemmistoliitolla kaksi paikkaa.

Tradeka vasemmiston temmellyskenttä

Tradeka taas on selkeästi demarien temmellyskenttä kymmenellä kansanedustajalla päätöselimissä. Vasemmistoliitolla on kaksi paikkaa, muilla ei yhtään. (Temmellyskenttä? Tämä vaatisi hieman selitystä: miten demarit temmeltävät Tradekassa. Otsikossa tosin lähdettiin siitä, että tradekalaiset vaikuttavat eduskunnassa.)

Kaiken lisäksi (Lisää hehkutusta!) eduskunnassa istuu parikymmentä kansanedustajaa, jotka ovat luopuneet luottamuspaikastaan alueosuuskaupassa tai Tradekassa. Järeimpiä heistä ovat ministerit Krista Kiuru (sd.), Merja Kyllönen (vas.) ja Jukka Gustafsson (sd.).

Kilpailulain muutos hallitukseen

Mutta hyötyykö osuuskauppa vahvasta näkyvyydestään eduskunnassa? (Niin, hyötyykö? Tämä kai olisi tällaisen jutun pointti, mutta vastausta ei yritetäkään saada.) Tulikoe on edessä lähivikkoina, kun osuuskaupan pataluhaksi haukkuma kilpailulain muutos tulee hallituksen päätettäväksi. (No,sitten nähdään. Jatkojuttua odotellessa...)
Paavo Arhinmäen näkemykset tuskin miellyttävät S-ryhmän pomoja. (Mitä S-ryhmän pomot ajattelevat? Ei kysytty.)
- Olen osuuskaupan näkemyksen kanssa täysin päin vastaista mieltä. K-ryhmän ja S-ryhmän ylivaltaa suomalaisilla elintarvikemarkkinoilla pitää purkaa, Arhinmäki lataa Yle Uutisille. (Että eikö tästä sitten tullutkaan sellaista juttua kuin odotettiin? Yllättäen?)

Ei kommentteja: