16.9.2012

Eläköön vallankumous

Pakina julkaistu Salon Seudun Sanomissa 16.9.2012

Yhdysvaltalaiset valitsevat itselleen presidentin pari viikkoa Suomen kuntavaalien jälkeen.
Pienessä Suomessa tuntuu, että kaikki suuret puolueet ovat samaa siniviherpunaharmaata massaa. Yhdysvalloissa kaikki ei ole pelkästään suurempaa, vaan myös toisin.
Siellä on vielä sosialistejakin – ainakin, jos uskomme poliittiseen retoriikkaan.
Amerikkalaisten republikaanien mielestä joudutaan yhä syvemmälle sosialismin suohon, jos demokraatit voittavat vaalit.
Suomalaisen silmin Yhdysvallat on vasemmalla vain, jos katsoja seisoo selkä etelään.

x


Mitt Romneyn kannattajat ovat ottaneet Barrack Obaman vastaisessa taistelussa käyttöön kännykkäpelin, joka muistuttaa Angry Birdsiä. Siinä taistellaan sosialismin nousua vastaan ja ammutaan kiukkuisilla patriooteilla isänmaan vihollisia, joihin lukeutuvat muun muassa Barrack ja Michelle Obama ja Karl Marx.
Tässä nähdään, kuinka väärän kuvan elokuvat ja tv-sarjat antavat Amerikasta. Niissä vihollinen on turvallisuusorganisaatioihin ujuttautunut sliipattu myyrä tai kurkkuäänteisesti englantia murtava terroristi, harvemmin saksanjuutalainen filosofi.

x


Muualta maailmasta sosialismi ja kommunismi onkin jo melkein nujerrettu. Joitakin kommunistisiksi luokiteltuja valtioita toki vielä on, sellaisia kuin Kiina ja Vietnam, ja ne kiinnostavat erityisesti kapitalisteja.
Nyt ei mennä ampumaan sissejä eikä tekemään vastavallankumousta, vaan hieromaan kauppoja ja perustamaan tehtaita, suomalaiset muiden mukana. Kotimaassa kommunismi oli uhka, ulkomailla se on mahdollisuus. Ei haittaa lainkaan, vaikka buddhalaisessa Aasiassa neuvottelukumppani on zen sortin sosialisti.
Mutta onko sittenkin veikattu väärää hevosta? Kommunismi on kukistettu ja sosialismi siivottu, ja pääomapiirien pyörittämään markkinatalouteen mukautunut työläinen on käynyt liian kalliiksi.
Historian kulkua ei taaksepäin voi tuupata, joten katsotaan tulevaisuuteen: siellä häämöttää Elinkeinoelämän Keskusliiton vaatimus vallankumouksesta ja kommunistiseen diktatuuriin siirtymisestä. Alkaisi bisnes taas kannattaa.


Ei kommentteja: